FORÆLDREKOMPETENCE-UNDERSØGELSER - GODE RÅD.
Forældrekompentence-undersøgelser er ofte det helt afgørende dokumenter i spørgsmålet, om barnet kan bo hos forældrene.
Desværre oplever jeg, at det netop på det område er markant mangel på retssikkerhed.
...
Undersøgelserne laves på vidt forskellige måder - og psykologer har mange forskellige måder at gribe det an på. Jeg har oplevet en del gange, at psykologer kan beskrive de samme forældre vidt forskelligt.
Jeg har oplevet eksempler, hvor børn anbringes på baggrund af en forældrekompetence-undersøgelse - derefter laves der en ny fx 1 år senere (efter klage hos Psykolognævnet) og forældrene beskrives markant mere positivt af en anden psykolog og barnet kommet hjem.
Omvendt har jeg også oplevet at forældre beskrives meget positivt, hvorefter kommunen straks beder en ny psykolog lave en undersøgelse, som er langt mere negativ, hvorefter der ikke kommer en hjemgivelse.
Skulle jeg komme med nogle enkle råd omkring forældrekompetence-undersøgelser, skal det være følgende:
1.
Forsøg at få medindflydelse på valg af psykolog, som skal forestå undersøgelsen. Foreslå evt. selv nogle psykolger, som du har tillid til. Spørg andre forældre, din støtteperson eller advokat om de kender nogen psykolger, som kan foreslåes.
2.
Forsøg at få medindflydelse på hvad psykologen skal undersøge (kommunen sender altid et "opdrag" en formuleret opgave til psykologen".)
3.
Vær opmærksom på, at du kan klage til Psykolognævnet (og det sker jævnligt at der udtales kritik hos Psykolognævnet).
4.
Sæt dig ind i retningslinjerne for udarbejdelse og anvendelse af forældrekompentence-undersøgelser (de overholdes desværre jævntligt ikke fuldt ud).
(Thorbjørn Thomsen)
Retningslinjerne finder du her:
Hent publikation(tryk)