Valg af psykolog til forældrekompetenceundersøgelser?
Kommunen skal virkelig forsøge at finde en psykolog i samarbejde med forældrene, når der skal laves en forældrekompetenceundersøgelse.
Det er siger i hvert fald - Retningslinjerne for udarbejdelse af og anvendelse af forældrekompetenceundersøgelser i pkt. 4.3:
”SocialrådgivSocialrådgiveren bør i samtalen med forældrene om forældrekompetenceundersøgelsens baggrund og formål også afdække, om forældrene har særlige ønsker eller præferencer i forhold til valg af psykolog. Nogle forældre kan for eksempel have særlig præference i forhold til køn, alder eller et ønske om, at psykologen har samme kulturelle baggrund som dem selv. Det kan også være, at forældrene har ønsker til psykologens kvalifikationer, eksempelvis kendskab til et handicap. Har forældrene på forhånd begrun- det modstand mod en bestemt psykolog, bør det tilstræbes at finde en anden psykolog. ”
Trods dette, så oplever jeg desværre meget ofte, at forældre aldrig er blevet spurgt til om de har særlige ønsker vedr. valg af psykolog.
Mærkeligt at kommunerne i den grad ”glemmer” pkt. 4.3 i retningslinjerne.
Noget andet jeg har oplevet ,er at nogle kommuner er begyndt at have en meget begrænset liste, som forældre kan vælge fra.
Når forældre selv kommer med forslag til flere psykologer, så er tilbagemeldingen ofte, at det skal være en på kommunens liste – eller at psykologen er for dyr, har ikke tid mv.
Der er virkelig en kamp derude for forældre at få lov til at blive undersøgt af en psykolog, som de har tillid til og selv peger på.
Dybt problematisk at kommuner ikke gør mere for at skabe tryghed for forældrene – alle ved jo at en FKU næsten betyder alt.
Jeg ville personligt aldrig som forælder gå med til at blive undersøgt af en psykolog, hvor der ikke er tillid.
Har man ikke tillid til undersøgeren, så har man ofte heller ikke tillid til resultatet.
Lyt nu på forældrene – og lyt på deres forslag til autoriserede psykologer.
Adv. Thorbjørn Thomsen